Start > Artiklar > Att dyka

Att dyka och dykning

Vad menas igentligen med "att dyka"? Vilka olika typer av dykning finns det? Måste man ha en stor, tung och dyr utrustning för att dyka?

Vad menas med "att dyka"?

Det är skillnad på att dyka och på att dyka. Vad menar vi med det? Det första man kommer att tänka på när någon pratar om att dyka är nog att man kastar sig i vattnet med huvudet först, dvs dyker. Men för andra kanske det framförallt betyder att man är nere under vattnet en längre tid med hjälp av någon typ av utrustning. Utrustningen ska hjälp en att kunna vara under vattnet en längre tid.

Olika typer av dykning

Det finns flera olika typer av dykning. Några av de vanligaste typerna ska vi förklara lite kortfattat här.

Snorkla

När man simmar uppe på ytan och titta ner i vattnet, eventuellt simma ner någon meter under vattnet en mycket kort tid, brukar vi kalla att snorkla. Då använder man sig av en snorkel och en mask (eventuellt av ett par fenor).

Fridykning

Fridykning är en avancerad form av snorkling där man dyker lite djupare och stannar under vattnet en längre tid än vid snorkling. Man har alltså inga tuder och dyker bara ner mmed ett enda andetag. Då gäller det anturligtvis att använda så lite syre som möjligt, för att kunna stanna under ytan så länge som möjligt.

Dykning med gas

Den största form av dykning genomförs med någon slags andningsgas. Det kan vara luft, nitrox, trimix eller heliox. Att dyka med tuber är ingenting som man ska göra utan rätt utbildning och viss erfarenhet.dykutrustning.org