Start > Artiklar > Träning för dykare

Träning för dykare

Hur ska man vara tränad som dykar? Vad bör man träna och hur? Svåra frågor att svara på och det finns många olika teorier om vilken träning som skulle vara bäst för dykare. Självklart så är simning i alla former bra, det ger kondition, styrka och framför allt så ger det dig en bättre simförmåga. Att träna simning säjer sig självt att det är bra för en dykare.

Träna på ett gym

Är det så att man har ont om tid att träna på sommarhalvåret på grund av all dykning så kan man ta tag i konditionsträningen under vinterhalvåret. Då kanske det smidigaste sättet är att träna på ett gym. Ett bra och trevligt sätt som gör att träningen inte blir så betungande och att man lättare kommer iväg till träningen, är att man ser till att ha en eller ett par dagar i veckan då hela dykarklubben tränar tillsammans. Ett mycket trevligt och bra sätt som verkligen hjälper många så att träningen blir av.

På gymmet finns det massor av olika träningsredskap som kan komma väl till pass. Här kommer en liten lista på en del bra träningsredskap som vi kan rekommendera.

Konditionsträning

Att träna regelbundet och med en lite högre intensitet innebär att man förbättrar sin kondition. Konditionsträning i alla dess former är bra, även för en dykare, eftersom en ökad kondition innebär en bättre syrupptagningsförmåga. Att syrupptagningsförmågan är viktig för en dykare är rätt lätt att förstå. Ju bättre syrupptagningsförmåga du har desto mindre syre går det åt.

Här kommer en liten lista på olika konditionsträningar som kan vara bra att prova på för att förbättra sin kondition.

  • Simning (bra träning under vinterhalvåret i en simhall)
  • Löpning (jogging, långlöpning, intervallträning, backträning m.m.)
  • Cykling (kan med fördel göras hemma på en motionscykel, framförallt under vinterhalvåret)
  • Paddling, Rodd (kan också med fördel tränas på vinterhalvåret med en roddmaskin på ett gym)

Hur vet man då att man har förbättrat sin kondition?

Det mest påtagliga är att man känner att det går betydligt lättare att träna och att man återhämtar sig snabbare efter en ansträngning. Just att återhämta sig snabbare är en skön känsla, inte minst efter ett långt och tungt dyk.

Det mest påtagliga är att man känner att det går betydligt lättare att träna och att man återhämtar sig snabbare efter en ansträngning. Just att återhämta sig snabbare är en skön känsla, inte minst efter ett långt och tungt dyk. Om man vill kan man testa sin kondition genom att mäta den. Det finns flera metoder att mäta sin kondition, men den vanligaste är nog att man gör ett coopertest. Ett coopertest går ungefär till enligt följande. Man låter personen springa så långt han/hon kan på tolv minuter, inte mer eller mindre. Sedan mäter man hur långt personen har sprungit och jämför detta med en tabell. Det har visat sig vara ett väldigt bra test föratt mäta konditionen, trots att det är ett väldigt enkelt och simpelt test.dykutrustning.org