Start > Dykardräkter > Halstätning

Halstätning på dykardräkten

För att hålla värmen är det viktigt med en bra halstätning. Har du för stor halstätning kan du få in vatten i nacken och är halstätningens mudd (warm neck) för kort så det blir kallt runt hela halsen och nacken. Men viktigas är att halstätningen, huva etc. inte är för stora, då blir det kallt.

Det är viktigt att tänka på hur bra halstätningen är på dräkten innan man ska köpa den. Vi rekommenderar starkt att testa hela dräkten innan köpet, och då verkligen inte glömma att testa och fråga om själva halstätningen. Det kan vara mycket svårt och dyrt att fixa till en dålig halstätning i efterhand. En halstätning som fungerar för en person behöver nödvändigtvis inte fungera bra på en annan person, så prova själv innan köpet.

Neopren

Vissa dykardräkter har halstätning i neopren, vilket tätar väldigt bekvämt med hjälp av den "bubbla" som skapas då den viks inåt. Neopren ger bättre värmeisolering, men tätar sämre och börjar lätt lukta illa efter ett tag, pga.alla hudrester som samlas i nylontyget. Den är inte speciellt svår att få på sig, dvs den är inte så trång som Latex-varianten.

Latex

Latex ökar rörelsefriheten på grund av "närmare" tätning till halsen. Latex är också billigare än neopren. Den är även enkelt att byta, och tätar bra om storleken är rätt. Måste dock bytas oftare än neopren, på grund av att matrialet åldras. Hur fort det åldras beror på kvalitén på latexen. OBS! En del människor är allergiska mot latex.

Halstätning i latex kan börja falla sönder i förtid om man inte underhåller den rätt. Rekommendationen är att tvätta den i tvål och vatten samt att talka den. En bra rutin kan vara att talka sin halstätning direkt efter dyket, medan de är fuktiga.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org