Start > Dykardräkter > Handledstätning (manschetter)

Handledstätning (manschetter)

För att hålla dykaren torr har torrdräkter vanligen manschetter vid handleder och hals. Vissa äldre torrdräkter hade även manschetter vis anklarna. Det finns ett antal olika typer av handledstätning. Här kommer en förklaring av de olika typerna.

Flaskhalsformade

Dessa är för användning med ringsystem, och är den vanligaste formen på sportdykardräkter.

Långkonisk

Denna handledstätning kan anpassas till både omkrets i handled och dräktärm, och passar därför dom allra flesta handleder och olika dräkter. Man klipper helt enkelt av den så omkretsen stämmer. Det extra tjocka materialet i den vidare delen ger hög hållbarhet både för att klämma fast olika typer av ringsystem och vid limning i dykardräkten.

Fördelar

Det finns flera fördelar än andra typer eftersom tätningen är längre:

  • Om du har dräkt med något korta ärmar, så får du en förlängning av ärm utan att behöva ge sig på och bygga om dykardräkten.
  • Genom att du får en naturlig överskottslängd som viker ihop sig, så kan armen sträckas. T.ex. bakom nacken utan att latexmanschettens tätning förändras när armen sträcks. Något som ofta förekommer om ärmen kort när armarna sträcks ut men är helt rätt i normalläge.

Neopren

Handledstätningen kan även vara gjorda i neopren. De upplevs som robusta och varma, men hos en del dykare vill de inte bli riktigt täta.

Silikon

Det finns handledstätningar som är tillverkade av silikon. Handledstätningar av silikon (även kallad silikonmanschetter) är det många som anser att de är bekvämare än t.ex. latextätningar. En anledning kan vara att de är mer flexibla.

Dessa tätningar av silikon kan man inte limma direkt på dräkten utan man måste ha ett ringsystem för att fästaa dessa. Detta medför att det är betydligt enklare att byta ut dessa armtätningarna, och det kan göras direkt på dykplatsen.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org