Start > Dykardräkter > Handskar

Handskar för dykare

Det finns två olika typer att handskar, våthandskar och torrhandskar. Båda sorterna har sina fördelar och nackdelar, och vilken man väljer beror på tycke och smak, samt i vilka förhållanden man ska dyka. vi beskriver båda typerna mer ingående under rubrikerna "Våthandskar" respektive "Torrhandskar" nedan. Vidare finns det handskar med olika antal fingrar, vilket också är lite tycke och smak som avgör vilka handskar man ska välja. En sista sak att tänka på är vilket material som du ska välja. Läs mer detaljer nedan.

Våthandskar

Detta är handskar i neopren. De finn med tre eller fem fingrar och är vanligen gjorda i 3, 5 eller 7 mm tjockt material. Våthandskar är trevliga att ha på sommaren, de är okomplicerade och tåliga mot mindre hål. Oftast kan man enkelt ta på sig våthandskar själv. Tumhanskar är varmast, följt av trefingers. Kallast är femfingersvantar.

Torrhandskar

Handsken består normalt av två delar. Innervantar och ytterhandske. Det finns femfingers, trefingers och tumvantar. För oss som fotograferar så är femfingers enda varianten. En viktig aspekt på handskar är hur svåra de är att reparera.

Fem fingrar, tre fingrar eller tumvantar

Ska du fotografera eller filma under dyket? Då är nog trefingervantar eller femfingervantar valet. Kamerahus har ofta lite inställningar och små vred som man vill ha kontroll på. Om du fryser lätt så är nog tumvantar med ringsystem att föredra. Yrkesdykare är nog de som oftast använder tumvantar. Många tror att det är svårt att dyka med tumvantar, men det är förvånansvärt smidig, det är t.ex. inga problem att öppna och stänga flaskkranar eller att häkta av hakar. Även att öppna en låsskruv på en linrulle är inga problem. Tumvantarna är helt enkelt rejält underskattade.

Material

Det finns en del olika material som handskarna är gjorda av. Här kommer en förklaring med fördelar och nackdelar av respektive material.

Neopren

Fördelar

  • Handskarna är slitstarka, varma (åtminstone tumvantar) och enkla att laga (neoprenlim)

Nackdelar

  • Handskarna är klumpiga, kan ej använda ringsystem och finns oftast bara i form av tumvantar

Material a la arbetshandskar

Fördelar

  • Använder man ringsystem som kan klämma fast handskarna så är de billiga. De syns bra, dvs handskarna är inte svarta och har bra grepp.

Nackdelar

  • De tar lång tid att laga. Limmet tar lång tid att härda (16 h) och man kan i princip bara laga små stickhål. Eftersom haandskarna har innerfoder betyder det att handsken är svår att ta på om den är fuktig. Handskar med fasta innervantar är svåra att torka.

Latex

Fördelar

  • De finns i 5 fingers-, 3 fingers- och tumvantemodeller. Enkla att laga med en cykelreparationslapp. Detta gäller även relativt stora revor/hål. Handsken har en slät insida och är enkla att ta av och på, även om de blivit blöta. De fungerar bra med de flesta ringsystem.

Nackdelar

  • Handskarna finns bara i svart.


dykutrustning.org
       
dykutrustning.org