Start > Dykardräkter > Huva

Huva

Dykardräktens huva har till uppgift att isolera huvudet, där kroppen lätt förlorar en hel del värme. Alternativen är att dyka utan huva, men endast i varmt vatten.

Våtdräkt

Ofta är våtdräktshuvan bara en fortsättning av dykardräkten upp över huvudet. Det är då vanligt att dragkedjan går hela vägen upp på kinden. Ibland används lösa huvor även till våtdräkt.

Torrdräkt

Till torrdräkter finns både lösa och fasta huvor. De fasta huvorna är utförda som våta huvor av neopren, vilka kan vara fasta eller lösa. Eller så är de utförda av latex eller gummi. Då brukar de användas med en lös innerhuva som ofta är gjorda av underställsmaterial.

Om man vill ha lös eller fast huva på torrdräkten är en smaksak. Fasta huvor har tidigare varit standard i Sverige, och anses vara något varmare. En stor fördel med fasta huvor kan vara att du inte riskerar att glömma huvan hemma. Vissa tycker att det är bekvämare med lös huva medan andra föredra en fast huva. En lös huva gör det enklare att ta på sig torrdräkten och det blir betydligt bekvämare om man går omkring med torrdräkten på (då utan den lösa huvan såklart). Fast det kan vara ganska klurigt att få huvan på plats om dykardräkten har en warm neck. Warm neck har man för att minska vattencirkulationen kring halsen.

Ifall man vill använda en helmask ska man se till att det är en slät gummi/latex kant på utsidan av ansiktstätningen där helmasken ska sitta.

Extrahuva/vinterhuva/ishuva

Vid dykning vintertid, eller i kallt vatten, kan det vara en bra ide att ha en extra huva (även kallad vinterhuva eller ishuva) på torrdräkten, över den ordinarie huvan. Allt för att minska värmeförlusten.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org