Start > Dykardräkter > Torrdräkt

Torrdräkter

Du måste ha en egen torrdräkt om du ska komma igång ordentligt med dykningen i Sverige. Med en torrdräkt får du lätt en förlängning av säsongen från kanske två månader till året om. Och alla dyk blir betydligt behagligare och varmare.

Men hur ska du veta vilken torrdräkt du ska ha? Och vad bör du tänka på för att få en torrdräkt som passar just dig? Här kommer lite vägvisning för dig som behöver lite mer information.

Olika typer av torrdräkter

Vad bör man tänka på vid val av torrdräkt?

Det finns en hel del att tänka på när man ska köpa en torrdräkt. Ditt huvud avger runt hälften av din kroppsvärme, så det är verkligen viktigt att huvan sitter bekvämt, tajt och isolerar ordentligt. En isolerande och skyddande flik på insidan av dragkedjan är väldigt bra att ha. Med en torrdräkt kan man ha långkalsonger, långärmad tröja eller speciella underställ på sig under dykardräkten.

In- och utventilerna är viktigt att titta extra noga på. De måste sitta bra placerade och vara lätta att använda, samtidigt som de naturligtvis måste hålla tätt så att torrdräkten inte läcker. Slangkopplingarna till ventilerna har numera samma standardkoppling som används på västslangar. Standardkopplingar bör man se till att dräkten har. Det finns ventiler som använder sämre och äldre specialkopplingar.

Material

Vilka material är dykardräkterna och tilläggsprodukterna tillverkade av? Och vad har dessa material för fördelar och nackdelar? Kniviga frågor att besvara av en lekman, men vi ska försöka hjälpa dig med detta så gott vi kan.

Val av storlek

Se till att du kan röra dig så obehindrat som möjligt. Du ska även kunna sitta på huk med korsade armar utan att det klämmer i skrevet eller tar emot någonstans. Prova också om du kan böja armarna bakom huvudet för att nå flaskventilerna.

Så länge du har bra rörlighet med ett underställ och den ger tillräcklig isolering så ska inte dräkten vara större, då kan du nämligen få du andra problem med luftvandring. Kom ihåg att en för stor torrdräkt är ett säkerhetsproblem.

Tillbehör

Det finns många tillbehör att välja på som är till för en torrdräkt, läs mer under viktiga tillbehör.Läs mer : Torrdräkt på Wikipedia


dykutrustning.org
       
dykutrustning.org