Start > Dräkter > Våtdräkt och semidry dräkt

Våtdräkt och semidry dräkt

En våtdräkt är våt, precis som namnet antyder. Dräkten värmer dels genom att våtdräktsmaterialet (neopren) innehåller isolerande gasbubblor, dels genom att stänga in ett vattenlager närmast kroppen. Pga att dräkten inte är helt tät blir det ofta en aning kallt direkt när man hoppar i.

Våtdräkter jämfört med semidry dräkter

Man skall skilja på en halvtorr dykardräkt, en så kallad semidry dräkt och på en våtdräkt. Semidry dräkten har tätningar vid fotleder och handleder och det är ofta denna man menar när man pratar om våtdräkter i skandinaviska vatten.

En semidry dräkt (halvtorr) är en våtdräkt med tätningar på ben och armar. Tanken är alltså att det ska cirkulera betydligt mindre vatten. Dräkten har tätningar som ska hålla undan cirkulationen av vatten i dräkten och då bör du få lättare att hålla värmen.

Skall du köpa en sådan dräkt var noga med kvaliteten på just tätningar och dragkedja så du får en dräkt som håller många dyk.

Grunda dyk med en semidry dräkt eller en våtdräkt

I Sverige kan du, om du dyker på grundare djup (ner till 20 meter), dyka med en 6,5mm Semidry dräkt i god kvalitet från maj till slutet av september, under rätt förutsättningar kan även dykning ske senare under året.

Djupa dyk i Östersjön med våtdräkter

I Östersjön kan det, om du dyker på djupare djup (djupare än 20 meter) och det är under de varma sommarmånaderna, fungera att dyka med en semidry dräkt, eller en våtdräkt. Eftersom neoprenet i dräkten komprimeras av det omgivande trycket blir det till nackdelen för en semidry dräkt. Det innebär, att dräkten blir för kall för dyk i Östersjön om man tänkt dyka djupare än 30 meter. Under sommartid är det sällan mer än 5-6 grader på botten. Semdry dräkten är endast 1/4 av tjockleken på 30 meters djup, jämfört med hur tjock den är på land.

Enligt många borde man till och med varna dykare för att köpa en semidry om man tänkt dyka i Östersjön. Även på västkusten är säsongen för våtdräkt mycket begränsad. Torrdräkt är nästan en förutsättning för aktiv dykning i Sverige, ja till och med i hela Nordeuropa.

Våtdräkt i tropisk miljö

Däremot är våtdräkten ett mycket bra alternativ för dykning i mer tropisk miljö. Här finns det en mängd olika varianter att tillgå:

  • Shorty, som är en våtdräkt med korta armar och utan ben
  • Long John, som ser ut som hängselbyxor. Till det har man en överdel så att man har dubbel isolering över bålen
  • Hela dykardräkter med dragkedja i ryggen
  • En huva gör att man minskar värmeförlusterna. Även efter en timme i 30 gradigt vatten blir man lätt nedkyld


Läs mer : Våtdräkt på Wikipedia


dykutrustning.org
       
dykutrustning.org