Start > Australien

Dykresor till Australien - dyk i Stora Barriärrevet

Vilken dykare som helst skulle kunna bli underhållen av denna gigantiska kontinent under ett helt år, utan att man skulle behöva åka till samma dykplats två gånger.För att göra det lite enklare har vi delat in landet i två delar, öst och väst. På Australiens östkust finns Stora Barriärrev. Inte mycket kan sägas om den här mäktiga geologiska formationen som inte har sagts förr.

Stora Barriärrevet

Dykningsbranschen visar sej runt Stora Barriärrevet i alla tänkbara skepnader. Turistanläggningar på öar, fastlandsbaserade dykcentra och det finns mycket båtar för dykkryssningar. De viktigaste städerna för dykning på Barriärrevet är från söder till norr Brisbane, Rockhampton, Townsville, Cairns och Port Douglas.

Det vore omöjligt att göra Barriärrevet rättvisa ens i en hel bok som bara handlar om det. Cod Hole är nog det mest berömda av alla de vanliga dykställena. Stora havsabborrar (”potato cod”) samlas vid matningsstationen för att roa dykarna och äta.

Men Barriärrevet ligger inte precis intill kusten utan hela 20 sjömil ut. Många dykare bor därför helst på någon av de öar som ligger längst ut, tex. Fraser, Whitsundays, Lizard eller Lady Howe.

Dykning i kända vrak

Ett annat känt ställe är vraket efter SS Yongala. Med lite tur kan man se ett nittioårigt vrak som är fullt av liv. Hajar, Havssköldpaddor och massa sorters revfisk. Lady Bowen är hela 110 år och ser fortfarande nästan likadan ut. Dykning där är möjlig endast när förhållandena är som bäst (oftast på sommaren).

Naturintresserade dykningsentusiasterna

För naturintresserade dykningsentusiasterna borde den berömda Pixie Pinnacle vara ett bra val. Koralltornet reser sig ungefär 40 meter upp och det vimlar av i stort sett alla typer av levande organismer på detta rev.Ta en safaribåt till Stora Barriärrevet

Ett bra tips är att ta en safaribåt om du vill få ut det bästa av Stora Barriärrevet. Det finns många att välja mellan både i Cairns, Townsville och Port Douglas. Möjligheterna till bra dyk och möjligheterna till upplevelser på Barriärrevets yttre delar, har sett till att australisk dykning tagit sig upp till en högre nivå.

Att dyka runt Perth

Runt Perth är man oftast på ett artificiellt rev och dyker. Förr var det flottans jagare HMAS Swan. I december 1997 sänktes hon utanför Dunsbrough, och nu börjar hon finna sig tillrätta på havsbottnen. Det flyttar in stora fiskstim och en mångfald av bottenlevande arter har bebott vraket sedan många år.

Här befinner du dig vid den södra gränsen till det mycket omtalade Ningaloo Reef System. Revets har blivit känt på grund av att valhajar samlas där varje vår. Men Ningaloo har så mycket mer än bara stora fiskar att erbjuda. Revet självt är underbart vackert. Där finns bandade wobbegonghaj, havsormar, mantor och alla sorters revfiskar. Grindval, knölval, delfiner och enorma tonfiskstim är också några arter som passerar förbi. Men ställets lilla extra är och förblir ändå valhajarna.Läs mer : Australien på Wikipedia


dykutrustning.org
       
dykutrustning.org