Start > Europa > Cypern

Dykresor till Cypern - med vraket Zenobia som höjdpunkt

Med behagliga klimat och sitt turkosblåa vatten har Cypern blivit en populär ö för både för nybörjare och erfarna dykare. Det finns inga farliga strömmar eller tidvatten och sikten ligger oftast mellan otroliga 30-40 meter, stor skillnad från våra hemmavatten. Vanligtvis är man skonad från starka vindar och de svaga vindarna från sydväst gör det möjligt att få tillgång till alla dykplatser redan tidigt på förmiddagen.

Temperaturen är precis som det brukar i medelhavet, varm och behaglig. Under den tidiga våren och senhösten kan en 5 mm-dräkt vara att rekommendera om du ska göra upprepade dyk, men under sommaren går det alldeles utmärkt att dyka i en 3 mm-dräkt (gärna med korta ärmar).Dykning på östkusten med bla Cape Greco

Några av öns bästa ”dive spots” hittar man på östkusten. Det mest populära området är nog vid Cape Greco och här finns massor av spännande dykplatser. Under vattenytan hittar du ett omväxlande landskap bestående av rev och grottor. Djupet det passar definitiva alla, eftersom det varierar mellan 10 och 45 meter.

Landdyk och båtdykr på Cypern

Det vanligaste sättet att dyka på Cypern är via landdyk och utfärderna sker med olika varianter av minibussar och jeepar. De flesta dykcenter brukar också lägga in båtdyk på schemat under högsäsong. Det är ett måste med båtdyk om man ska kunna nå de bästa platserna, som t ex vraket Zenobia. Men du får räkna med att det brukar vara upp till 30 dykare per dykcenter som följer med på utfärderna och att turerna ofta är fullbokade.

Kombinera en dykresa med en badresa för hela fanlijen

Om man vill kombinera en familjesemester med en icke dykande partner och barn, så är Cypern ett kanonalternativ. Medan familjen leker och njuter vid poolen eller någonstans på de långa sandstränderna, kan hänga med på en eller ett par utfärder som anordnas av något av de många dykcentren som finns.

För nybörjare och erfarna dykare

För nybörjare eller om man enbart dyker lite på semestrarna så är Cypern ett riktigt bra alternativ. Är man en relativt erfaren dykare så rekommenderar vi att genomföra några dyk på Zenobia. Då detta är ett spektakulärt vrakdyk så hinner man inte se hela vraket på ett dyk, utan minst 2 dyk rekommenderas.Zenobia - en av de 10 bästa vrakdyken i världen

Zenobia är det dykmål som Cypern är mest känt för. Zenobia anses av många vara en av de 10 bästa vrakdyken i världen! Zenobia var en svensk lastbåt som sjönk 1980, och är nu en mycket populär plats för dykning. Det är här som de erfarna dykarna finner det optimala dyket. Fartyget har ett dykdjup på mellan 18 och 40 meter och ligger 1,6 km utanför Larnacas marina.

Zenobias historia

Det var Kockums i Malmö som byggde Zenobia år 1979, är 172 meter långt och var lastat med 104 lastbilar och en massa annan last. Zenobia hade tidigare haft problem med slagsida, så även denna gång, och hon hade även problem med stabiliteten redan från start. Hon lade sig på sidan på ett djup av dryga 40 meter, den 7 juni 1980.

Lastbilar, fördäck och restaurang

Sikten är vanligtvis mycket bra och vraket, som börjar 18 meter längre ner, syns mycket tydligt redan vid ytan. Man bör inte simma inte under lastbilarna, eftersom vissa lastbilar fortfarande hänger kvar i sina lastförankringskedjor medan andra har rasat ner. Även fören med fördäck och restaurang är riktigt häftigt.

Avancerad dykning för de riktigt erfarna

Ett mycket populärt dyk som definitivt ger även den mest kräsne dykare valuta för dyktiden. För den erfarne vrakdykaren med rätt utbildning erbjuder Zenobia mycket avancerad dykning. En lampa rekommenderas då det kan vara mörkt inne i vraket.Läs mer : Cypern på Wikipedia


dykutrustning.org
       
dykutrustning.org