Start > Afrika > Egypten

Egypten - med dykresor av hög klass

Egypten är ett land med stora kontraster - ett torrt ökenlandskap som byts till en vacker värld full av färger under vattenytan. Röda havet ligger endast några få timmars flygresa bort och dykningen där tillhör en av de bästa i hela världen.Egyptiens 3 stora dykområden (Hurghada, Sinai och Marsa Alam)

Dykningen i Egypten kan delas in i tre områden. Sinai-, Marsa Alam- och Hurghada-området. Uppe i norr ligger Sinaihalvön och längs halvöns ostkust ligger många ställen att dyka på. På Sinais sydspets finns Sharm el Sheikh som är en solig plats med dykningar i världsklass. Hurghada på Röda havets västra strand är helt enkelt perfekt för vrakutfärder. Längre söderut ligger Marsa Alam som är huvudporten ut emot de absolut bästa dykplatserna och reven i Egypten – Brothers, Elphinstone och längst i söder S.t Johns. I Röda havet kan man jämt dyka oavsett tid på året.

Röda havet

I Röda havet längs Egyptens kust är det största djupet är 2835 meter, vilket leder till att mycket stora fisk och däggdjursarter söker sig dit och det är mycket bättre en många andra korallhav där det oftast är betydligt grundare. Den stora avdunstningen och höga salthalten bidrar även till varför Röda Havet har ett så vackert växt och djurliv. Röda Havet är ett av världens absolut bästa dyk- och snorkelvatten. Mjukkoraller är vanligare och artrikedomen anses vara större än i många andra tropiska hav.

Tack vare det varma och behagliga klimatet kan man resa till Röda Havet året runt. Med rikt marint liv, mäktiga korallträdgårdar och kristallklart vatten, erbjuds här varierande dykning i världsklass.Södra egyptiska Röda havet

Det vidsträckta området mellan Hurghada och gränsen till Sudan, är det som man brukar kalla södra egyptiska Röda havet. Det är över 600 kilometer, och är en karg och ödslig kustlinje, som breder ut sej sig längs med en av jordens rikaste marina miljöer. Kustlinjen följs av underbara, och till största delen outforskade rev med massor av varianter av hård- och mjuk-korall, och evertebrater och olika fiskarter i alla dess former.

Kring "Sharm el Sheik" och Hurghada existerar många kända dyk platser. Det finns allt från spektakulära väggar för mer erfararna dykare till spännande vrak dykning. Vid Shaab El Erg, också kallat Dolpin House i El Gouna, kan man faktiskt både snorkla och dyka med vilda delfiner. Många påstår att ingen annanstans än i just Röda Havet kan man komma så nära delfinerna.Läs mer : Egypten på Wikipedia


dykutrustning.org
       
dykutrustning.org