Start > Europa > Maldiverna

Dykresor till Maldiverna - 26 atoller med 1 200 sandöar

Maldiverna är en samling av en massa atoller som sammanlagt innehåller massor av småöar. Det är 26 atoller som tillsammans har cirka 1 200 sandöar.Varje atoll har en lagun med sandbotten på 30-90 meters djup. Runt atollens ytterkant befinner sig ett rev som sluttar brant ner mot botten på Indiska Oceanen. Oceanens vatten flödar in och ut ur lagunen genom de kanaler som kommer med jämna mellanrum i revet.

Alla atoller har bra dykställen. Öarna har mysiga husrev och innerrev, ytteratollernas väggar och tidvattenskanalernas äventyrliga ”thilas”.

Att dyka där strömmarna ändrar riktning

Indiska Oceanens norra del är det enda världshav i världen där strömmarna ändrar riktning två gånger per år. Detta på grund av dess inverkan av monsunvindarna. Man bör känna till denna egenhet för att verkligen kunna tillgodogöra sig dykningen i Maldiverna på absolut bästa sätt, och därav kunna välja rätt plats och tid. Man dyker huvudsakligen på lovartsidan av atollen, oavsett säsong. Detta pga. att strömmen går från oceanen och för med sig mycket näringsrikt och samtidigt väldigt klart vatten.

Se mer under din dyksemester med dykning från dykkryssningsbåtar

De många dykkryssningsbåtarna är ett bra alternativ till dagsutflyktsbåtarna. Från dykkryssningsbåtarna får du vid de bästa tillfällena, tillgång till de bästa ställena. Ofta erbjuds upp till fem dyk per dag (om färdplanen, vädret och inte minst att din dykdator tillåter det). På detta sätt får du får chansen att se mycket mer av Maldiverna.Dyk bland valhajar, revhajar, mantor och hammarhajar

Alla ”trumfkort” bland havets storvilt siktas regelbundet här, dvs. grå revhajar, mantor och hammarhajar. Mantorna vandrar till de delar av atollerna där det är gott om mat och är därmed årstidsbundna. Där det finns ätande mantor, där bör man också hålla utkik efter valhaj. Valhajarna brukar förse sig ur samma skafferi och därför hålla sig i närheten av mantorna.Läs mer : Maldiverna på Wikipedia


dykutrustning.org
       
dykutrustning.org