Start > Dykutrustning

Dykutrustning

Dykutrustning.org är till för att hjälpa dig att plocka ihop en utrustning som både passar din plånbok och naturligtvis även din dykning.

När man är långa stunder under vattnet så är det din dykutrustning som skall hålla dig vid liv och även hålla din värme uppe. Därför är det inte alltid rätt att köpa den billigaste dykutrustningen som kanske inte alltid funkar som det var tänkt.


Dykapparat

Ett komplett system för gasförsörjning under vatten kallas dykapparat. En dykaparat kan antingen vara ett öppet system eller ett slutet system. Dykapparaten för öppet system brukar bestå av: flaskor, regulatorpaket och remställ. Medan ett slutet system består av en sammansatt lösning, se Rebreather.

Lilla utrustningen

Lilla utrustningen (även kallad ABC) är ett namn för Mask/Cyklop, fenor och snorkel. Varje dykare bör själv ha den lilla utrustningen och den går att köpa i samband med kursstart, ofta till rabatterat pris. Är du väldigt priskänslig och inte bryr dig så mycket om vilket märke utrustningen har, så kan man handla på Biltema.

Masker

Nu för tiden kallar vi den mask, men förr i tiden kallades den för cyklop. Det namnet fick den på grund av att den hade just ett öga.Snorkel

Snorkeln är helt enkelt ett rör med ett munstycke som man biter sig fast i. Det är viktigt att snorkeln har rätt volym för rätt person, dvs. ingen snorkel för en vuxen på ett mindre barn.

Fenor

Det finns i huvudsak två olika fentyper. Det finns helfotsfena och det finns hälremsfenor. Under snorklingen eller dyket så är det fenan som är din "motor" och hjälper dig framåt.


Dykardräkt

Varför måste man ha en dräkt? Jo, dräkten är till för att du ska kunna behålla kroppsvärmen samt i varmare vatten ger den dig även ett bra solskydd. Dräkten kan vara en våtdräkt, semidry-dräkt eller en torrdräkt. Vilken dräkt du ska välja beror på vad för slags dykning du vill hålla på med och i vilka vattentemperaturer.

Västar

Dykvästen (även kallad BCD) är en av de viktigaste delarna av utrustningen. Den fungerar som flytväst vid ytan, den hjälper dig att hålla dig på rätt djup, mm. Västen bör du välja med omsorg, det är viktigt att du får en som verkligen passar dig.Lufttuber

I tanken/tuben/flaskan lagrar vi vårt luftförråd, och som sportdykare andas vi oftast torr och ren komprimerad luft.

Regulatorn

En regulator behövs för att sänka trycket från lufttanken (tuben) till ett lägre tryck som vi enkelt kan andas med.

Klockan

Klocka/dykdator/bottentimer behöver du för att kunna ha koll på din dyktid samt även för att planera din uppstigning på säkert sätt.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org