Start > Flaskor, tuber och gasföråd > Dubbelflaskor

Dubbelflaskor (även kallad dubbelpaket)

Dubbelflaskor är två flaskor förbundna med flaskband, och används när dykaren har behov av att vara nere under ytan en längre tid, eller när dykaren vill höja säkerheten.

Fördelar

Det finns flera anledningar till att använda dubbelflaskor istället för singelflaskor:

  • De ger en lägre tyngdpunkt jömfört med enkelflaskor.
  • De ger högre säkerheten på grund av att man har två förstasteg som är obereonde av varandra.

Nackdelar

  • En del av paketen kan vara mycket tunga och stora, och du bör komma ihåg att du kan behöva släpa dina flaskor en hel del.
  • En nackdel med dubbelflaskor är att det kostar minst lika mycket att provtrycka dem som två singelflaskor. En del provtryckare tar extra för att demontera och montera dubbelpaketet.

Västar för dubbelpaket

Vinge + platta är en västkombination som framför allt är avsedd för dubbelflaskor, men det finns även adaptrar för enkelflaskor. Det är nödvändigt med en ryggplatta för dykvästar som ska klara av tunga dubbelpaket. Vanliga västar har svårt att klarar av större dubbelpaket. Sömmar klarar inte av tyngden, och ger helt enkelt upp ganska snabbt.

Flaskkranar

Om man använder ett dubbelpaket öppnar sig möjligheten att använda så kallade manifoldkranar. På manifoldkranar har man uttag för två förstasteg. Om en regulator slutar fungera kan du stänga av det aktuella förstasteget. Fördelen med manifoldkranar är då att det andra förstasteget fortfarande har tillgång till hela gasförrådet.

Äldre dubbelpaket

I äldre dubbelpaket är det rätt så vanligt att båda flaskorna är kopplade till ett förstasteg.

Viktsystem

För de dykare som använder ryggplatta + vinge så kan man använda en gjuten vikt (istället för viktbälte) som man lägger bakom ryggplattan, in i utrymmet mellan flaskorna i dubbelpaketet. Ett problem för sportdykare är att man inte kan göra sig av med sitt viktbälte i en nödsituation. En annan nackdel är tyngden. Det blir ännu tyngre att flytta och bära ett dubbelpaket.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org