Start > Fenor

Fenor

Olika typer av fenor

Det finns huvudsak två olika fentyper, och dessa är helfotsfenor och hälremsfenor. Fenan är din "motor" som hjälper dig framåt under snorklingen eller dyket, det är viktigt att den kan generera så mycket kraft så det räcker om du t.ex. skulle hamna i en undervattensström.

Gemensamt för bägge modellerna är att den skall sitta bekvämt och vara mjuk och smidig. Här kan du få mer hjälp i butiken med val av storlek och en modell som passar just dig.

Helfotsfenor

Helfotsfenor är fenor som är som en sko, där man stoppar ner hela foten i. Används främst vid fridykning och snorkling. Om de används tillsammans med skor så ökar chansen att fenorna sitter kvar.

Helfotsfenan är lämplig för snorkling och dykning i varmare vatten, den finns i olika storlekar och längder. Det finns även en längre variant för fridykning, mer fart och kraft ut på bladen för att helt enkelt ta sig djupare ner på kortare tid.

Priser för helfotsfenor från ca.250-600kr

Hälremsfenor

Hälremsfenor är fenor där man stoppar in den främre delen av foten i en ficka på fenan. Sedan drar man en rem runt hälen. Dessa fenor är bra för sportdykning och för kalla vatten då du kan ha varma boots eller torrdräktens boots i denna modell.

Priser för Hälremsfenor ca.650-800kr

Material

Plastfenor

Vanligast förekommande. Finns i många fäger och former. Populär för enklare dyktekniker.

Gummifenor

Den klassiska svarta fenan. Har på senare tid åter blivit populär för teknisk dykning eftersom dom medger fler simtekniker. T.ex. Scubapro JetFin

Pris

Priserna varierar rätt mycket och håller sig på ca 250-800 kr.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org
       
dykutrustning.org