Start > Mask & Cyklop

Mask & Cyklop

Lilla utrustningen

Nu för tiden kallar vi den mask eller dykmask, men förr i tiden kallades den för cyklop. Det namnet fick den på grund av att den hade just ett öga. Cyklopet består av ett eller flera härdade glas som är monterade i en ram. Ramen har silikon eller gummitätningar mot ansiktet. Dykmasken täcker nedre delen av pannan, ögonen, kindbenen och näsan. Under vatten måste Cyklopet tryckutjämnas för att kompensera för den ökande kompressionen på större djup, därför är det nödvändigt att den täcker näsan.

I alla sportdykares utrustningar ingår ett cyklop och den är en mycket viktig del. Cyklopet skall vara bekväm att bära och enkelt att komma åt att klämma runt näsan för att kunna tryckutjämna under dyket samt ge dig ett stort synfält men även ha så liten innervolym som möjligt, detta gör masken lätt att tömma under dyket och tryckskillnaden i cyklopet blir mindre. Det allra viktigaste med cyklopet är att den ska vara tät och medge enkel tryckutjämning även med handskar på. För att få reda på om en mask passar så sätter du masken i ansiktet (utan remmen runt huvudet) och andas in så att det bildar ett undertryck. När man sedan släpper masken ska den sitta kvar.

Nya cyklop har ofta ett vaxskikt på glaset som ger imma. Gnuggar man glaset med en lätt slipande tandkräm så blir man av med vaxet och imskyddet fungerar.

Ramen

De flesta av dagens cyklop görs normalt av silikon. Silikonet brukar antingen vara svart eller genomskinligt. Fördelen med svart silikon är att det inte blir reflexer i glaset så lätt. Fast vilket man väljer är oftast beroende av vilken mask som passar bäst.

Rem och spännen

Rem och spännen är delar som man bör ha reservdelar till då det är dessa delar som har en förmåga att gå sönder när man inte väntar sig det. Om du inte gillar standardremmar så finns det andra typer av remmar, t.ex. remmar med bred neoprenbaksida

Fridykning

En extremt liten volym med något mindre glasytor i cyklopet passar fridykaren som gärna och de är beredda på att offra lite av sikten åt sidorna. För harpuneraren finns det även masker med spegelglas för att snorklarens puppiller inte ska skrämma fiskarna under jakten.

Sportdykaren

Bra sikt åt alla håll är något som sportdykaren gärna vill ha. Sportdykaren har även behov av att både se band/spännen fram på magen samt ha kontroll över sin dykpartner, vilket gör att den masken har större glas.

4-glasmask

4-glasmasken är en annan variant. Med den får man sikt upp till 90 grader åt sidorna. Masken består av två mindre glas som fällts in i maskens bägge sidor.

Helmask

Helmasken används framförallt av yrkesdykare, men kan vara lämplig vid dyk i isvatten. Tänk då på att träna mycket och gärna i pool innan du dyker med helmasken ute i öppet vatten. Helmasken är inget vi rekommenderar för sportdykaren.

Mustascher och skägg

Eftersom skägg och mustascher brukar vara ett problem för dykare, dvs. dykare som har svårt att hitta ett cyklop som sitter perfekt pga. skägg och mustasch, finns det cyklop som har en inbyggd ventil för enkel tömning av vattnet. Detta kan även vara bra för t.ex. videofilmare som inte kan släppa utrustningen när cyklopet behöver tömmas.

Glasögon

För dig som kanske behöver korrektion av linserna så finns det ett antal olika cyklop som kan fås med slipade linser. OBS! Det går alldeles utmärkt att dyka med kontaktlinser.

Genomskinlig eller Svart

Cyklopet kan vara helt genomskinlig eller svart. Fördelen med den svarta är att den fungerar bättre i mörka vatten med sämre sikt samt för fotografer som vill ha bättre koll på sin kameradisplay, då man slipper störande sidoljus.

Material

Cyklopet skall vara tillverkad i Silicon, den ska vara svart eller ljust och mycket viktigt är att glasen är av härdad kvalitet, dvs. inte plast eller vanligt glas alltså.

Det finns även cyklop i billigare material som inte lämpar sig för sportdykning utan dessa cyklop är mer som leksaker. Exempel på sådana material är Gummi, PVC eller Silliter, men dessa material har inte samma egenskaper som Silicon. Dessa masker har ofta kort livslängd, dålig passform och tätar inte alls lika bra. Vi rekommenderar ett köp av cyklop tillverkad av ett välkänt fabrikat. Då kan du lätt få tag på reservdelar till spännen, nackremmar och reservglas mm.

Storlekar

Försäljarna har ofta ett brett sortiment med cyklop för både för snorkling, fridykning och sportdykning i olika storlekar. Barn/junior, midstorlekar för små ansikten & tjejer samt vuxenmasker.

Pris

Eftersom cyklopen ska användas i så många år så rekommenderar vi dig att lägga lite mer pengar just på cyklopet. (Livslängden på en Siliconmask är ofta mer än 15år). Du får en mycket bra Siliconmask från ca.275-450kr.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org
       
dykutrustning.org