Start > Snorkel

Snorkel

En snorkel är helt enkelt ett rör med ett munstycke som man biter sig fast i. Det är viktigt att en snorkel har rätt volym för rätt person, dvs. ingen snorkel för en vuxen på ett mindre barn.

För dykaren är en snorkel en extra säkerhet om man gör ett långt ytsim i höga vågor, och för snorklaren är det ett sätt att andas utan att behöva lyfta på huvudet varje gång.

Två olika varianter på snorklar

Det finns i två olika varianter på snorklar. Den ena är ett enkelt rör med ett bitmunstycke, och är tillverkad i antingen Silicon eller pvc. Den andra varianten har även ventil som gör tömningen av en snorkel på vatten betydligt enklare och denna variant är ett perfekt val för semestersnorklaren. Den kan även ha en utformning eller tillsats i toppen som gör att vattnet "styr" undan och inte rinner ner i röret vid höga vågor.

Pris

En bra snorkel för dykning behöver inte kosta mer än ca.150-200kr

Snorkel eller inte?

Många utbildningsorganisationer lär ut att en snorkel ska användas vid all apparatdykning. Dock är det så att många dykare anser att en snorkel är onödig, t.ex. då man dyker från båt, eller till och med kan utgöra en risk vid viss dykning, då den ökar risken för insnärjning, och att den på grund av det ökade vattenmotståndet "drar" i masken och kan leda till att masken lättare läcker. Faktum är att en snorkel brukar vara den första utrustningsdetaljen som försvinner efter en certifiering.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org
       
dykutrustning.org