Start > Regulatorpaket > Slangar

Slangar

För en dykare är det av absolut högsta vikt att ha slangar som är gjorda för Att dyka. Det finns både lågtrycksslangar och högtrycksslangar. Det finns även en massa olika snabbkopplingar och specialkopplingar.

Till regulatorpaket

Nedan har vi räknat upp de slangar som används i regulatorpaket för att ansluta olika saker till förstasteget:

  • Lågtrycksslang för anslutning till torrdräkt (en s.k. inflatorslang)
  • Lågtrycksslang för anslutning till dykväst. (en s.k. inflatorslang)
  • Lågtrycksslang för anslutning till primärt andrasteg. (en s.k. långslang/longhose)
  • Lågtrycksslang för anslutning till sekundärt andrasteg.
  • Högtrycksslang för anslutning till manometer. (en s.k. HP-slang)

Snabbkopplingar

Det kan finnas olika snabbkopplingarna till dessa slangar:

INT

INT är den vanligaste kopplingen på många av våra västar. Den kallas i bland för Seaquest-kopplingen. Den har långt flöde då den är uppbyggd kring en bildäcksventil.

CEJN serie 221

CEJN serie 221 är en tryckluftkoppling som framför allt används på torrdräkter av nordiskt ursprung. T.ex. Poseidon & Viking

Specialkopplingar

Det finns specialkopplingar för inflatorregulatorer och dessa kopplingar brukar vara lite grövre än CEJN 221. Det finns även specialkopplingar för högtrycksslang till luftintegrerade dykdatorer.

Ytförsörjning

Med ytförörjning menas att man har en dykarslang (även kallad navelsträng) som för ner gas med måttligt tryck eller en högtrycksslang som för ner gas med ett högre tryck.

Rebreather

På en rebreather finns det mycket grövre andningsslangar som förbinder munstycket (den s.k. DSV:en) med andningssäckarna. Läs mer om Rebreather här.

Gasfyllning

Vid själva gasfyllningen med gasbooster eller med kompressor, använder man en högtrycksslang. Högtrycksslangen bör vara försedd med en säkerhetswire som förhindrar att slangen orsakar personskador vid ett eventuellt slangbrott.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org