Start > Västar > Ryggplatta (Vinge + platta)

Ryggplatta (Vinge + platta)

Vinge + platta är en västkombination som framför allt är avsedd för dubbelflaskor, men det finns även adaptrer för enkelflaskor. Det är nödvändigt med en ryggplatta för dykvästar som ska klara av tunga dubbelpaket.

Vad ingår i paketet

Hela västen består av en ryggplatta med kraftiga remmar (så kallade remställ) för att kunna bära platta på ett bekvämt sätt. Själva plattan är vanligtvis gjort i rostfritt stål eller aluminium. Flaskorna skruvas fast i ryggplattan med hjälp av bultar med vingmuttrar. Mellan plattan och flaskorna finns det en vinge som är den uppblåsbara delen i västen. Vingarna finns i olika storlekar för att passa olika tunga flaskpaket.

Fördel med denna kombination

En fördel med kombinationer som denna, är att man blir helt "ren" på framsidan av kroppen. Kombinationen ryggplatta + vinge brukar inte vara dyrare än en "vanlig" väst utan ofta tom billigare.

Viktbälte

Viktbälte är något som dykare som använder ryggplatta med vinge inte behöver. Man kan istället för viktbälte använda en gjuten vikt som man lägger in i utrymmet mellan flaskorna i dubbelpaketet, bakom ryggplattan.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org