Start > Viktiga tillbehör > Dyklampa

Dyklampa

En dyklampa är bra att ha även på dagen, då sikten kan försvinna mycket snabbt, pga diverse olika anledningar. Ofta kan det vara så att klippskrevor nästan är lika mörka på dagen som på kvällen. Dyker du på natten skall du ha minst en extra dyklampa med dig, även om dykkompisen också har en lampa.

När skall jag ta med en dyklampa?

I grottdykning brukar tre olika lampor anses som obligatoriskt, och i nordiska vatten har du användning av dyklampan på alla dyk.

Hur bär jag min lampa på bästa sätt?

En kanisterlampa placeras lättast under höger armhåla, därför att du då kan dra långslangen under lampan för att på så sätt så få slangen att ligga bra. Du ska nämligen inte placera dekoflaskan på högersidan, för då blockerars långslangen.

Lamphuset bärs i vänster eller höger hand med aningen ett elastiskt handtag eller ett goodmanhandtag. De som använder sig av scootrar brukar föredras vänsterhanden då dessa helst körs med höger hand. Lamphuset bör hanteras med försiktighet så att risken minimeras för att skicka lampsignaler av misstag till sina parkamrater när man hanterar t.ex. en linrulle.

Har du ingen kanisterlampa så kan det vara bra med en fånglina mellan lampa och hand eller mellan lampa och lämplig d-ring på din väst. Lämpligt är nog att ha lampan i höger hand eftersom du normalt sett hanterar din väst med vänster hand.

Med platta/remställ sätter du en ögla på kanistern som remstället kan dras igenom. Så nära ryggen som möjligt sätter du sedan fast lampan på högersida av remstället. Sist spänner du ett viktbältesspänne utanför som får hålla fast kanistern.

Sportdykarlampor

UK600 är en handhållen 10W lampa med uppladdningsbart batteri. Vid vanligt "sportdykning" fungerar det utmärkt med handhållna lampor. En pistolhake på lampan kan vara praktiskt att ha så att du kan hänga lampan i en D-ring när du inte använder den. Ett alternativt till detta kan vara att ha en fånglina mellan hand och lampa. Tappade lampor på populära dykplatser är tyvärr en alldeles för vanlig syn.

Backuplampor

När den vanliga primära lampa av någon anledning inte fungerar så används backuplampor istället. Det är viktigt att backuplamporna är smidiga och bra placerade så att man lätt kan få fram dem vid behov.

Diodlampa (LED)

Diodlampa eller LED som det oftast kallas, är en lampa som har en stark lysdiod istället för den traditionella glödlampan. Man känner igen den för att den avger ett ganska ljusblått ljus och den har rätt så lång brinntid. Pga. av den låga effekt som dioden förbrukar så har diodlampan en lång brinntiden. Dioderna har oftast en mycket längre livslängd än halogenlampor.

Halogen

Halogen är nog fortfarande den vanligaste typen av lampa, trots att den håller på att konkurreras ut av diodlamporna. Halogenlamporna har ett mer gulbrunt sken och kräver mer effekt än diodlamporna. Den största fördelen med halogen är att priset är lågt.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org