Start > Viktiga tillbehör > Kompass

Kompass

Man kan lätt tappar orienteringsförmågan under vattnet, vilket medför att kompassen är väldigt viktig för en dykare. Om man navigerar med hjälp av strömmar, så kan strömmarna ändras på olika djup och temperaturer. Kompassen är i dessa tillfällen mer tillförlitlig. Är kompassen inbyggd i dykkonsolen så kan den lätt hänga sig och det är någon man måste försöka ha koll på. En vanlig orienteringskompass funkar utmärkt.

Kompasser är ibland digitala men oftast är de analoga. För dykning är kompasser mycket användbara, speciellt då vid naturdykning. Kompassen ska vara lätt att hålla horisontellt och inte låsa sig vid minsta avvikelse från detta.

Man kan inte lita på vissa kompasser till 100%

En kompass, som är till för att visar riktningen på jordens magnetiska fält, kan man inte lita på till 100%. Varför då, undrar du kanske? Jo, kompasser luras enkelt av närhet till andra metalliska föremål. Alltså är kompasser inte att lita på vid dykning på stora stålvrak.

Flera olika modeller av kompasser

Det finns flera modeller av kompasser, och här kommer en förklaring på några av dessa:

Handledskompasser

Handledskompasser är vattentäta, vätskefyllda kompasser speciellt avsedda för dykning. För att kunna läsa av kompassen på bästa sätt ska du se till att hålla kompassen rakt framför ansiktet, eventuellt med extra stöd genom att hålla handen kring den kompassfria armen som man sträcker ut framför sig.

Orienteringskompass

Orienteringskompasserna fungerar alldeles utmärkt för dykare, eftersom de är vätskefyllda. Det finns små modeller som är lätta att fästa på utrustningen, de är ett utmärkt alternativ till speciella dykkompasser. Inför ett köp av kompass är det bra att komma ihåg att det, både på och i sjön, fungerar bäst med kompasser som har 360° på ett varv.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org