Start > Viktiga tillbehör > Viktsystem

Viktsystem

Avvägningen ställer du in med ett viktsystem av något slag och med din dykväst (BCD). Själva finjusteringen av flytkraften under dyket justerar du med andningen, för att höja dig eller sänka dig i vattnet.

Viktbälten

Nästan alla sportdykare använder viktbälten av något slag. Du ska alltid lätt kunna öppna viktbältet med höger hand. Viktbältet kan vara ett så kallat mjukt bälte med blyhagelfyllda nylonpåsar eller av några mer klassiska modeller med gjutna vikter, uppträdda på en rem.

För teknisk dykning

För teknisk dykning så många väljer att dyka med V-vikt, eftersom en del anser att ett viktbälte som man riskerar att tappa är allt för farlig. Det finns ett ställe i Sverige där det är något vanligare med viktbälten även vid så kallad teknisk dykning, och det är på västkusten.

Från båten

Vid dykning från båt finns det en fördel med att ha ett löst viktbälte. Det går nämligen att ta av viktbältet i vattnet innan man klättrar upp i båten. En beprövad metod för detta är att använda en karbinhake på ett rep som hänger ut från båten, i den karbinhaken hakar man på viktbältet. Då bör man ha en D-ring monterad på viktbältet, annars kan det bli svårt. Sedan är det betydligt lättare att klättra upp i båten.

Viktigt för ett viktbälte

Metallspännen

Metallspännen från Poseidons har en extra fördel i och med att längdjustering och snabböppning är oberoende av varandra, och spännet kan spännas utan att öppnas. Eftersom det ofta kan vara rätt kallt i en dykmiljö är plastspännen speciellt utsatta (hållbarheten minskar vid kyla).

Justering av längden

Längden på ett viktbälte är enkelt att justera.

Axelremmar

För dykare med känslig rygg finns det även bälten som har axelremmar i syfte att avlasta svankryggen. Dessa bälten har någon form av lösning för att snabbt bli av med vikterna. Dykkamraterna måste bli informerade om en dykare använder sådana system, och om hur dessa ska användas i en eventuell nödsituation.

V-vikt och P-vikt

V-vikt är för dykare som använder ryggplatta med vinge. Har man det så kan man använda en gjuten vikt (istället för viktbälte) som man lägger in i utrymmet mellan flaskorna i dubbelpaketet (dubbelflaskor), bakom ryggplattan. Denna vikt kallas för V-vikt.

P-vikt är en vikt som placeras i det lilla veck som finns på framsidan av ryggplattan och som förankras med hjälp av bultarna i dubbelpaketet och vingmuttrarna.

Att man inte kan dumpa sitt viktbälte i en nödsituation är ett problem (för sportdykning). En annan nackdel (stor nackdel anser många) är att det blir betydligt tyngre att bära och flytta ett färdigriggat dubbelpaket.

Integrerade viktsystem

Alla västar kan vara utrustade med speciella fickor för blyvikter, vilket innebär att man inte behöver ett separat viktbälte. Dykkamraterna måste bli informerade om en dykare använder ett sådant system, och hur detta ska användas i en eventuell nödsituation.

Benvikter

Tyngder som fästs runt anklarna för att justera dykarens trim, kallas benvikter. En stor nackdelen med benvikter är att man har en större tyngd att röra på vid bensparken.

Viktstopp

Viktstopp är en metall eller plastbit som har två parallella skåror som man trär remmen genom. På så sätt hindrar man vikterna att glida på bältet.dykutrustning.org
       
dykutrustning.org